MUBS_app_picture

MUBS

MUBS programmet understøtter den terapiform, som kaldes "adfærdsaktivering" (Engelsk ”Behavioral Activation”).

Der er en lang række videnskabelige studier som har vist, at personer med nedsat humør får det bedre ved at benytte adfærdsaktivering. Princippet er at man forsøger at planlægge aktiviteter i ugen som vil være gode for en – f.eks. at få lidt motion eller se en ven – og så sørge for at man gør det, når det nu er planlagt. Det unikke ved MUBS – hvor den kan gøre en stor forskel i din dagligdag – er at den langsomt bliver klogere på hvad der netop får dig i bedre humør. 

”MUBS er altid tilstede til at anbefale dig konkrete aktiviteter som vil have en opløftende indvirkning på dit humør"

Student in hammock with phone

MUBS studiet har 2 formål:
  1. Vise at MUBS kan anvendes til at understøtte adfærdsaktivering som terapiform.
  2. At undersøge om et 8 ugers forløb med adfærdsaktivering hjælper på din livsstil og dermed forbedre dit generelle humør

Hvem kan deltage?

Alle personer som er, eller har været i behandling for depressive symptomer. Det vil sige, at du skal have haft en lægelig diagnose på en affektiv lidelse såsom unipolær eller bipolar depression. Dette gælder både lettere og svære grader.

Forsøget kan foregå både på dansk og engelsk.

Hvad skal du gøre?

I 8 uger skal du bruge MUBS dagligt og planlægge 3-5 daglige aktiviteter. Når du har udført dem skal du notere hvordan de havde indflydelse på dit humør.

Dagligt skal du også notere dit stemningsleje på en skala fra 1 til 5.

Hver 2. uge skal du udfylde et spørgeskema online og når forsøget er slut, skal du deltage i et interview og udfylde 1-2 yderligere spørgeskemaer.

Hvad skal man bruge?

Du kan bruge din egen mobiltelefon (Android eller iPhone) med internet-adgang, hvor vi installere en app. App’en kan installeres ved at søge på ”MUBS” eller benytte nedenstående QR kode:

Hvad skal jeg gøre?

Du skal planlægge hvad du vil lave opdelt i 3 perioder på dagen; morgen, middag, og aften. Denne planlægning kan du f.eks. lave aftenen før. Hvis du har svært ved at planlægge noget, kan du benytte dig af de anbefalinger du modtager hver morgen under "Daglige Mål". Når du har lavet en aktivitet (f.eks. gået en tur i skoven) skal du notere om det havde en positiv eller negativ indflydelse på dit nuværende humør.

Det er vigtigt, at du får registreret så mange aktiviteter som muligt i løbet af en dag.

Når du har brugt MUBS i ca. 8 uger skal du udfylde et afsluttende spørgeskema og mødes til et interview, hvor vi taler om din oplevelse af at bruge MUBS.

Hvorledes med økonomi og kompensation?

Studiet finansieres af Innovationsfonden og Copenhagen Center for Health Technologies (CACHET).

Du får kompenseret den tid og datatrafik du bruger på mobiltelefonen med kr. 100 samt kr. 100 pr. periode du registrere aktiviteter og udfylder spørgeskemaer. Og du får 100 kr. for at deltage i det afsluttende interview. I alt maksimalt 600 kr. for hele studiet. Kompensation udleveret som et "Super Gavekort" på gavekortet.dk. Gavekortet udleveret efter det afsluttende interview når alle spørgeskemaer er udfyldt.

Hvilke data indsamles og hvordan håndteres sikkerhed?

Følgende data indsamles:

  • Personlig identifikation, herunder navn og email adresse (men ikke cpr. nr.)
  • De aktiviteter som du planlægger og gennemfører
  • Daglig stemningsregistreringer
  • Spørgeskema omkring generel sundhed
  • Spørgeskema omkring brugbarheden af systemet
  • Oplysninger om din fysiske aktivitet (f.eks. antal skridt, typen af aktivitet, gps) samt din brug af telefonen.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er data-ansvarlig. Alle data der indsamles på telefonen sendes og opbevares over krypteret linjer så uvedkommende ikke kan få adgang til dem.
Data opbevaring opfylder alle moderne sikkerhedscertificeringer (ISO 27001, SOC 1-3, ISO 27017, ISO 27018) og er underlagt EU's persondatadirektiv (GDPR). Det betyder også at du skal give samtykke til indsamling af data i app'en.

Vi er pålagt tavshedspligt og ingen oplysninger vil blive videregivet til andre myndigheder eller lignende. 

Hvad er det forskningsmæssige formål?

At undersøge anvendeligheden af MUBS app’en. Dvs. om du synes app’en er nem at lære at kende, nem at bruge i det daglige, og om du føler, at app’en er til nytte i forbedringen af din livsstil.

Analyse af både brugervenlighed og aktiviteter vil blive behandlet statistisk og offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter, og blive præsenteret på videnskabelige kongresser. Data publiceret udelukkende på et statistisk niveau, og personfølsomme data holdes strengt fortroligt.

Hvordan deltager jeg?

For at blive inkluderet i MUBS studiet skal du henvende dig til Darius Rohani, +45 45 25 52 64, 

 

DOKUMENTER

MUBS

screenshot_of_app_mubs

Contact


Contact

Nanna Tuxen
Psychologist
Psychiatric Center, Copenhagen
+45 38 64 70 24
https://www.cachet.dk/research/studies/mubs
21 JUNE 2024